Adatelemzés és tanácsadás

Az Energiahatékonysági törvény 2015 decemberi módosításában (57/2015) a szakreferens feladatkörébe utalja az almérők adatainak figyelését. A „mennyiségi szakreferens szolgáltató” cégek ezt – többek közt a rendkívül nyomott áron történt vállalásuk miatt is – nyilván képtelenek megtenni. Ez a munka nem tűnik algoritmizálhatónak, tehát a szakreferens élőmunkáját igényli.
Az alábbi diagramon (szupermarket elektromos almérési pontja) egy avatott, gyakorlott szem észreveszi, hogy három különböző fogyasztói csoport egymásra vetített fogyasztási diagramját mutatja a kép. Itt eredetileg (az elosztószekrény felirata szerint) egyetlen típusú fogyasztást kellene látni. A valóságban együtt látjuk a periódikusan kapcsolódó külső világítást, hűtő berendezések és egy dohánybolt fogyasztását.

Az elemzések nyomán intézkedések születhetnek az energiaköltség csökkenését eredményezve. Sok cégnek ezen munkára nincs saját humán-kapacitása, így – ha szeretne többet megtudni a folyamatairól – kénytelen ezt kiszervezni.
Nagy tapasztalattal rendelkező mérnökcsapatunk kapacitását – szükség esetén – jelentősen tudjuk növelni annak érdekében, hogy partnereink mielőbb hozzájussanak adataik értelmezéséhez. Természetesen az eredmények alapján javaslatokat is tudunk tenni a hibásnak/feleslegesnek tűnő fogyasztások megszüntetéséhez szükséges szabályozási intézkedésekre.